" setitis tinta bisa bercerita seribu hikayat menggegar dunia"

Alasan dunia ini diciptakan adalah untuk mengungkapkan
apa yang harus diketahui.

Dia menciptakan apa yang diketahuiNya
tanpa kelahiran dan rasa sakit,
engkau tidak dapat bermalas-malas barang sekejap
sampai hakikat dirimu diketemukan pada saatnya. ~JALALUDIN AR RUMI~

Khutbah Merdeka.

Segala Pujia Bagi Allah. Salam Aidilfitri dan Merdeka.

Mendengar khutbah Jumaat semalam. Memang pada mulanya terasa berawangan. Namun isi khutbah itu ternyata mengesankan. Hari Jumaat bersamaan dengan Hari Ulang tahun Kemerdekaan.Ayat Al-Qur'an yang dipetik membuat saya terpana. Mengapa saya tidak pernah terjumpa ayat ini selama baca ya?
Dan mata saya jadi terbuka.  Jadi, sememangnya ada seruan mengenai hal ini? Tak sempat mencatit apa-apa, atau ayat dari surah mana-mana.  saya cuba menghadamkan dengan sedaya upaya. Nanti saja saya tanyakan perincian ayat itu pada imam tersebut.Begitu saya fikir. Ya. Sememangnya ayat Qur'an.

 saya tidak mahu menujukan ayat ini kepada sesiapa. Tapi ianya memang khas buat orang Islam dan beriman. Allah yang seru nama kita. Sila mengaku. dan sahut seruan Allah ini.

"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu menjadikan orang-orang yang DI LUAR kalanganmu (seagamamu) sebagai teman kepercayaanmu (kerana) mereka tidak henti-hentinya menyusahkan kamu. . Mereka mengharapkan kehancuranmu. Sungguh telah NYATA kebencian dari mulut mereka, dan apa yang tersembunyi di hati mereka lebih JAHAT. Sungguh Kami telah terangkan kepadamu ayat-ayat (Kami), jika kamu mengerti"

(Surah Ali Imran: 118)

Ya Allah. takutnya saya dengar ayat ini. Allah sudah nyatakan terang-terang, mereka kafirun ini JAHAT. Tak boleh buat kawan.Dan imam menyuruh kami menyemak semula siapa kawan kita? dengan siapa kita selalu berbicara? Siapa yang menjadi orang kepercayaan kita.

Khatib juga menambah dari surah yang sama ayat 28.

"Janganlah orang-orang berIMAN, menjadikan orang KAFIR sebagai pemimpin, melainkan orang beriman. Barangsiapa berbuat demikian, nescaya dia TIDAK akan memperoleh APA PUN dari Allah, kecuali (siasat)  menjaga diri kamu dari apa yang kamu takuti dari mereka. Dan Allah memperingatkan kamu akan diri (seksa)-Nya. dan hanya kepada Allah tempat kamu kembali"

Tak boleh lantik pemimpin dari kalangan orang kafir. itu yang saya faham dari ayat itu. Rasanya ia bukan ayat mutasyabihat, kan?

Ayat yang dimulakan dengan JANGAN. Seram tak? dan di hujungnya diberikan amaran seksaNya.

Bila revise balik dengan imam yang baca khutbah, beliau kata (mafhum saja) "Banyak lagi ayat pasal ketua kafir dilarang Allah ni. Panjang pula khutbah nanti"p/s : Nak tahu lebih lanjut, boleh jumpa beliau dekat Seri Petaling


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...