" setitis tinta bisa bercerita seribu hikayat menggegar dunia"

Alasan dunia ini diciptakan adalah untuk mengungkapkan
apa yang harus diketahui.

Dia menciptakan apa yang diketahuiNya
tanpa kelahiran dan rasa sakit,
engkau tidak dapat bermalas-malas barang sekejap
sampai hakikat dirimu diketemukan pada saatnya. ~JALALUDIN AR RUMI~

Saya dan mereka

Selama ini, saya hanya baca saja keadaan orang yang di-unfriend di alam maya. laman sosial semestinya.

Baru ini, saya punya masa lebih, dan terperasan, yang tiba-tiba ada yang meniadakan namanya dari senarai kawan saya.Saya bukan jenis yang banyak kawan pun. Saya memaknakan kawan itu adalah mereka yang pernah saya bersua muka dan bertukar senyuman dan pandangan. dan yang utama, yang saya sudi masuk ke dalam memori saya. sekurang-kurangnya begitulah.

Oh. patut.Patutlah, saya seperti jarang melihat statusnya di dinding itu. Oh. faham.


tiba-tiba saya teringat masa saya kecil dahulu. ungkapan seperti "tak nak kawan!" lalu dibalas-"tak nak kawan sudah!"

tapi saya tak mahu lah begitu. Jika saya tak berkawan dengannya di alam maya ciptaan manusia begitu, saya ada alam maya yang lebih luas empunyaNya, yang lebih mengizinkan saya terus mendengarkan doa saya buat mereka. ya! mereka. phlural.

Mungkinkah sebab kata-kata saya yang terasa pedih buat mereka? Ampun maaf saya luruskan pada mereka. Saya fikir mereka sudah pun boleh membuka minda mereka seluasnya untuk usia yang sudah tidak boleh dibilang dengan jemari tangan. sekalipun dicampur jemari kaki. Saya hanya teringat satu lagu "kalaulah ada benci, kita sandarkan pada kenangan.." Senyum.

Banyak kenangan bersama mereka. Saya sedang tersenyum pun teringatkan mereka ni..

Baiklah, saya pun cukup besar untuk tidak membesar-besarkan hal ini. Yalah, walaupun ramai yang mengatakan saya ni jiwa batu, kering,kosong dan sewaktu dengannya, tapi terselit juga perihnya ya, bila jadi pada saya.

Saya fikir ukhuwah ini tiada syarat, mungkin kita berbeza pandangan, tapi kita satu akidah. saya suka kalau kita hormat menghormati. Itu saja. Saya juga suka warna warni. Anda bagaimana?

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...