" setitis tinta bisa bercerita seribu hikayat menggegar dunia"

Alasan dunia ini diciptakan adalah untuk mengungkapkan
apa yang harus diketahui.

Dia menciptakan apa yang diketahuiNya
tanpa kelahiran dan rasa sakit,
engkau tidak dapat bermalas-malas barang sekejap
sampai hakikat dirimu diketemukan pada saatnya. ~JALALUDIN AR RUMI~

"dan..Cig Kofte itulah hidangannya.." (sebuah cerpen)

Segala puji Bagi Allah


Untuk sekian kalinya, setelah diasak oleh seorang yang sebenarnya berniat baik, saya kongsikan juga cerpen yang..(ugh!)

Baiklah mari mengaku, selepas bercampur dengan golongan sastera tingkat tinggi, terasa diri dalam golongan marhaen saja. Jadi, nak publish karya rasa macam menguar-uarkan kelemahan.

Tapi, untuk tatapan bersama, cubalah nikmati bahasa yang 'cuba' dipuri dipujanggakan ini..
Amaran:  Cerpen ini, mungkin terselit perkataan asing bagi anda, jadi..sila merajinkan diri merujuk kamus bahasa ibunda anda ini.Sekitar taman tasik itu tidak seperti suasana petang 3 bulan sebelumnya. Tiada usik tawa anak-anak. Pasangan-pasangan yang tersenyum bahagia berpegang tangan,tidak kelihatan. Jerit pekik ibu pada anak-anak yang buas bermain,lenyap tidak kedengaran. 


Semuanya bagai menemui titik  kematian. Malah, hawa petang itu tidak bersahabat dengan sesiapa yang menghirupnya. Pijar bahang mentari  mencengkam nodus-nodus peparu saat udara sampai di ruang dada. Habuk pada jalan aspal berterbangan bergulung-gulung, mengapung,lalu jatuh kembali. 


Sesekali angin bertiup menggugurkan daun ke atas rumput. Di bawah pohon yang perang kekeringan, kelihatan pemandangan aneh.  Seorang lelaki menekuni sebuah buku di tangannya.  Sesekali mencatit sesuatu. Tidak terkesan dengan apa pun.


Dia melontarkan pandangannya ke tasik  yang beriak malas dan tidak berupaya lagi mencetus keindahan itu. Lelaki itu menghembus nafasnya kasar. Badai kegelisahan melilit hatinya. Sudah beratus buku ditekuni. Sudah berjuta jurnal diteliti. Sudah berkali-kali ujian diuliti. Namun,dirasakan segala usahanya tidak berharapan. Harapan dilihatnya seperti bergantung-gantungan ,mengejek-ngejek,menekan kesabaran.


“Aku seperti pernah mendengar kisah yang menyerupai hari ini? Tapi dimana?” kata-kata itu terluah dari mulutnya.


Dia teringat pada hari dirinya dipecat dari kerja yang dicintainya.  Terasa diri begitu hina.  Pakaian putih separas lutut yang berjajar enam butang perlu disangkut sepi,  tidak layak digunakannya lagi.  Malah topi tinggi silender itu pun, dia bagai terlupa bagaimana untuk menggunakannya lagi. Kariernya sekelip mata punah. Bukankah dia pernah menerima anugerah dari Kerajaan Koloni, kerana menguasai bidang masakan dalam masa kurang sedekad? Namun itu sudah tiada harganya lagi.


Ada satu gelodak yang menjamah rimba rasanya selain rasa kehinaan itu. Dia merasakan terpanggil untuk mencari jalan keluar bencana yang bersifat itlak ini. Bencana yang menjejaskan kehidupan dan tabiat semulajadi sarwajagat.
“ Tidak bermaknalah aku seorang chef ternama, merangkap ilmuwan genius, namun tak berupaya menjumpai jalan keluar bencana ini, tidak bermaknalah hidup seorang tukang masak jika asap masakan tidak dapat dihidu lagi”


-Begitulah manusia sekarang.. jika tidak terkena batang hidung,  tidak ingin ambil parwah.


Tiba-tiba satu suara menyahut. Matanya melingas ke sekeliling. Kosong,tidak satu pun kelibat manusia kelihatan di sekelilingnya. Mungkin dia tersilap dengar. Dia kembali menyandar ke batang pokok.


“Ya, aku seperti tahu, tapi apa?”


-Jawapan itu ada dalam dirimu, Brahim.


Suara itu kembali lagi.


“Siapa? Siapa kau??”


-Aku adalah aku.. yang penting kau sebagai manusia harus tahu, semua ini adalah ujian..


“Mana mungkin ini ujian? Manusia tanpa makanan? Ini melangkaui tabiat manusia!”


Brahim lupa untuk menghiraukan arah suara itu.  Kenyataan Sang Suara benar-benar mencabar kesabarannya.


-Lalu..jikalau ini, kau panggil balasan? Mungkin ia lebih tepat?


“Balasan? Atas perbuatan apa? Kau menuduh aku punca masalah ini?”


-Tuduhan? Ini kebenaran! Ada pernah kau berkontemplasi, mencari makna disetiap penciptaan deria mu? Pernah kau bersyukur? Pernah kau menghargai nikmat mentari yang tak pernah kau minta, nikmat udara yang tak pernah kau fikirkan ada tiadanya..pernah..


“Sebentar, sebentar! Perlu apa semua itu?”


-Ya, perlu apa ia terus diberikan jika tidak disyukuri, tidak dihargai,baik saja ia dipulangkan..


Diam. Berjeda-jeda. Terasa berdenging-denging telinganya mendengar kata-kata itu. Panas. Seperti baru terkena hayunan tangan dari seseorang.


-Carilah makna dirimu. Mencari Tuhanmu.


“Bagaimana untuk masalah dunia ini? Aku ikhlas ingin menolong seluruh manusia, bukan hanya perutku”


-Bukankah khazanah Tuhan itu luas. Hanya satu saja nikmat yang ditarik. Malah selama ini, tak sesiapa peduli nikmat itu.


“Satu? Jadi kau fikir, dunia tanpa api panas itu hanya satu masalah? Api menjadi sejuk! Malahan, bukankah aneh bila mentari yang berbahang itu  juga tidak berupaya membakar sebarang makanan?”


Dia teringat berita di kaca televisyen sejak 3 bulan lalu, beribu-ribu mangsa bencana aneh ini, terlantar di kasur-kasur rumah sakit. Jururawat, malah para  doktor turut kewalahan, bila mereka sendiri tidak punya energi untuk merawat pesakit-pesakit tersebut. Mana mungkin sayur-sayuran dan buahan sahaja dapat memberi semua keperluan badan manusia? Sumber protein dan karbohidrat dari bentuk roti dan daging tidak dapat dinikmati. Tujuh bahagian piramid makanan itu, buntung. Hanya meninggalkan bahagian sayuran dan vitamin.


Kekurangan tenaga, menyebabkan, sistem ketahanan badan terhadap penyakit akan merundum jatuh. Malnutrisi. Lalu berlumba-lumbalah patogen dan bakteria menyerang manusia. Ini adalah bencana terbaru yang terburuk dalam sejarah peradaban dunia.  Restoran-restoran terpaksa ditutup. Kilang-kilang industri gulung tikar. Saintis-saintis buntu walau beribu penyelesaian ditakar.


Hakikatnya dia merindukan haruman masakan yang mendidih. Hidupnya seolah kosong bila tidak lagi berpeluang menghidu asap masakan yang menghidupkan nadinya. Walhal, hal sedemikian  selama ini menjadi permainannya sehari-hari.


-Darinya kita datang, kepadaNya kita kembali. 


“Maksud kau?”


-Brahim, perhatikanlah, dari mana kau datang. Brahim, kenalilah hakikat dirimu.


Suara itu berulang-ulang dan sayup-sayup hilang.


“Nanti!..tunggu aku!”


“Encik, bangun encik..”dia terasa bahunya disentuh. Dia pantas menoleh,kelopak  matanya dibuka luas. Seorang bertopi hitam berbaju seragam putih, dengan topeng perlindung muka berdiri di sisinya.


“Kau siapa?” dia bertanya. Fikirannya menenung kejadian tadi. Aku tertidurkah? Lalu mimpikah tadi?Encik perlu tinggalkan tempat ini. Ia akan ditutup sebentar lagi” katanya sambil menunjukkan kad kuasanya.
Dia bingkas, melihat sekeliling. Matahari sudah meninggalkan cerakin cahayanya di dada langit. Tercarik-carik garis-garis merah di langit yang sudah kelabu. Pantas buku-bukunya dikutip, dan diseluk ke dalam tas coklatnya.
Dia galgal beredar dari situ. Tempat yang  melilitkan seribu tanda tanya di setiap denyut hatinya.       


                                                       **********

“Brahim, perhatikanlah, dari mana kau datang. 


Brahim, kenalilah hakikat dirimu.”

Suara itu berulang-ulang menyentak-nyentak ruang fikirannya. Siapakah empunya suara itu? Tidak pernah dia mengalami situasi itu. Tidak pernah dia berlawan kata dengan sesiapa sebegitu. Suara itu seperti bergema-gema di dalam bilik sederhana kecil yang sarat dengan rak-rak buku menyentuh lelangit rumah.

Janggal . 


Dia terasa ganjil bila namanya itu diulang-ulang. Sudah lama namanya  yang kedua itu tidak diseru. Selalunya dia dipanggil Seth. Tuan Seth. Dia jarang menyebut nama penuhnya Seth Brahim. Seingatnya yang memanggilnya Brahim hanyalah datuk. Datuk sebelah ibunya yang renta namun masih gagah ketika usianya menjangkau 100 tahun.  


Dia masih ingat, ketika datuknya menghembuskan nafasnya, dia menangis tidak tertahan sedih.
Datuk yang rajin bercerita. Datuk yang dekat dengannya ketika ibu bapanya sibuk. Datuklah yang menemaninya di rumah besar ini. Ya datuk rajin berhikayat sambil sesekali menilik kitab yang dikatakan bermukjizat itu. “Brahim, bacalah kitab ini, nama kau tercatat di sini”

Tiba-tiba kata-kata datuk bergema digegendang telinganya. Pesanan datuk sebelum berlalu buat selamanya.

 Kitab kuno itu?  Menyebut namanya?

Dia galgal mencari kitab kuno itu. yang berdekad lama tidak pernah diselak kembali. Benar, rasanya semua buku didalam bilik ini sudah ditekuni bagi mencari jawaban bagi masalah dunia ini. Namun tidak terlintas untuk menyelak kitab itu. “Brahim, bacalah kitab ini, nama kau tercatat di sini”

 “Brahim, kenalilah hakikat dirimu”

Kata-kata datuk dan suara itu bersipongang disetiap penjuru kotak fikirannya. Pengap.

Akhirnya kitab lusuh yang kuning berhabuk ditemui dihujung rak buku yang paling atas. Semerbak bau kertas lama yang hapak menjentik hidungnya saat lembaran kitab itu dibuka.

“Manusia menjadi lemah kerana tangan mereka sendiri kerana manusia mengganti hukum-hukum Tuhan menjadi hukum manusia, dan manusia tetap menolak untuk sadar terhadap tragedi besar yang mereka ciptakan untuk mereka berserta anak cucunya. dan penderitaan menjadi sebuah takdir yang disengaja. Duhai manusia, kembalilah padaNya”
                                                                                                                        Ibrahim Khalifaa

Catatan tangan datuk yang bertinta hitam dan sudah pun kembang itu dibaca di muka surat hadapan kitab itu. Tersirap darahnya memahami bait-bait kata itu. Takdir yang disengaja? Jadi benarlah kata-kata ‘suara’ itu, bahawa bencana ini datang dari dirinya sendiri?

Kitab ini telah dilupuskan dari kajian-kajian di mana-mana institusi pun. Jika adapun, ia hanyalah berada di muzium. Kitab kuno yang pernah menjadi rujukan tamadun bangsa berkurun yang lalu, dikatakan tidak lagi relevan dengan arus kemodenan masa kini. Intipatinya didakwa sebagai jumud dan banyak berunsurkan tahyul. 

 Semua sejarah yang tertera di dalamnya dianggap tahyul dan tiada bukti. Itu yang diuar-uarkan Kerajaan Koloni. Dia hanya menerima saranan itu tanpa usul periksa. Tidak siapa memperdulikan. Tidak siapa mempertikaikan.

Brahim. Ibrahim. 

Ada persamaan di situ. Mungkin dari sinilah dia mendapat jawapan hakikat dirinya?

Setiap kata di dalam kitab itu yang merujuk perkataan Ibrahim diselaknya.

Kami (Allah) berfirman, ‘Wahai api, Jadilah kamu dingin, dan penyelamat bagi Ibrahim’

Dia tersentak. Dahinya berpeluh. Dadanya berombak pantas. Ayat apakah ini? Matanya berpinar tidak ketahuan sebabnya. Segalanya menjadi gelap.p/s: nantikan sambungannya, sila jangan bengang

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...