" setitis tinta bisa bercerita seribu hikayat menggegar dunia"

Alasan dunia ini diciptakan adalah untuk mengungkapkan
apa yang harus diketahui.

Dia menciptakan apa yang diketahuiNya
tanpa kelahiran dan rasa sakit,
engkau tidak dapat bermalas-malas barang sekejap
sampai hakikat dirimu diketemukan pada saatnya. ~JALALUDIN AR RUMI~

Alangkah sedihnya (negeri ini)

Murid Tahun 1,2 curi masuk 26 kediaman


Membaca Tajuk berita itu saya tergamam sebentar. Apakah? Malaysiakah? Ya, berlaku di Putrajaya. 

Jika Indonesia punya filem bertajuk "Alangkah lucunya (negeri ini)", Kita Malaysia sudah boleh mengangkat realiti baru, "Alangkah sedihnya (negeri ini)"Mengapa situasi ini saya kaitkan dengan filem arahan Deddy Mizwar? (yang berlakon menjadi ayah Ana Altafunnisa dalam KCB) Filem ini mengisahkan sekumpulan pencuri, atau pencopet atau pickpocket. Jangan terkejut jika pencuri ini terdiri dari kanak-kanak. Iya, seusia mungkin dengan anak-anak kita, adik-adik kita yang masih di sekolah rendah..Filem ini sangat menyentuh, selepas Laskar pelangi.Filem yang penuh dengan sindiran Antara kata-kata sinisnya:
"Orang berpendidikan mencuri duit dari almari-almari, dari laci-laci..

 "Pendidikan adalah alat untuk meloncat dari menjadi pencuri kepada korupsi" 

Entah kenapa ketika menonton filem ini, saya membayangkan situasi ini di Malaysia, lalu cepat-cepat saya beristighfar. Namun bila menatap akhbar bertarikh Selasa, 1 November itu. Saya tersandar. 

Jika dalam Filem ini, jelas ia mengkritik kerajaan yang korupsi, yang tidak langsung meghiraukan pendidikan rakyat. Pendidikanlah punca negara maju. Itu yang ingin disampaikan oleh filem ini. Lalu, bila anak-anak ketinggalan, lahirlah kanak-kanak berprofesi pencuri atau pencopet. 

Kita?? Kanak-kanak yang mencuri ini bersekolah, tetapi mencuri. Jadi, mengapa sebenarnya sebab mereka mencuri?? Muda, sangat muda, bahkan kenaifan seorang kanak-kanak itu terterap lagi bila akhbar itu melaporkan kanak-kanak ini ingin memulangkan CD yang 'dipinjamnya' kepada rakan yang diceroboh rumahnya. Petikan akhbar itu seperti berikut:

Kegiatan murid Tahun Satu dan Dua itu terbongkar selepas mereka dikatakan mahu memulangkan semula CD diambil dari satu kediaman kepada rakan sepermainan yang juga anak mangsa
Hasil soal siasat, kanak-kanak terbabit mengaku terbabit dalam 26 kes pecah rumah walaupun sehingga kini polis hanya menerima satu laporan berhubung kejadian

Kanak-kanak ini dengan naif dan jujurnya mengaku pula.. Saya takut untuk membayangkan, apakah yang terjadi pada neuron kanak-kanak 'cerdas' berpendidikan ini sepuluh tahun akan datang. dalam usia 7 tahun merompak 26 rumah, dalam usia 27 tahun??

Ya Allah selamatkanlah anak-anak kami dari malapetaka ini..

Jika pendidikan jiwa tidak seiring dengan pendidikan minda, maka, kemajuan yang dikejar itu sendiri yang akan 'membunuh'  pembangunan sesebuah negeri. Alangkah sedihnya negeri ini, dikatakan maju, namun jiwa semakin mundur dari kasih sayang Ilahi. dikatakan membangun namun akhlak semakin merundum. Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...